Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
<

Moje konto

Twój koszyk

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Kiedy powinno się robić czyszczenie separatorów tłuszczu

Kategoria:

Separatory do oddzielania tłuszczu są skuteczną barierą ochronną dla kanalizacyjnej sieci, a ich zainstalowanie jest konieczne w gastronomicznych obiektach. Tłuste substancje przedostające się do kanalizacji często się osadzają na ściankach rur i prowadzą stopniowo do ich zatykania. Przepisy o gospodarce ściekowej określają jasno obowiązki właścicieli lokali gastronomicznych, a systematyczne czyszczenie separatorów tłuszczu jest wśród nich wymieniane.

Efektywność funkcjonowania takich urządzeń bezpośrednio wiąże się z częstotliwością pozbywania się nagromadzonych zanieczyszczeń, z tego też powodu warto monitorować ich poziom. Obserwacja stanu wypełnienia komory separatora powinna odbywać się regularnie, a najlepiej ją wykonywać co najmniej raz w tygodniu. Producenci tych sprzętów zalecają przegląd separatorów co 2-4 tygodnie, lecz dużo będzie zależało od specyfiki lokalu. Nieduża kawiarnia oferująca głównie napoje będzie gromadzić znacznie mniej osadów, natomiast duża restauracja z pełną kuchnią potrzebuje znacznie częstszych interwencji.

Niemiły zapach wyczuwalny w okolicach separatora jest wyraźnym sygnałem alarmowym, a jego ignorowanie szybko odbije się na opiniach o lokalu. Nagromadzone tłuszcze zaczynają ulegać procesom fermentowania i wydzielają bardzo charakterystyczną woń, jaka może się pojawić we wszystkich pomieszczeniach. Znacznie wolniejszy niż zazwyczaj odpływ wody z umywalek i zlewów świadczy o kłopotach z drożnością, a separator będzie wtedy wymagał natychmiastowego czyszczenia. Lekceważenie tego objawu doprowadzić może do poważnych konsekwencji, a nawet zalania jakiegoś pomieszczenia.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY